ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 1930-1979

Στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ηθοποιός.

 Η καθημερινότητα της γειτονιάς βρήκε μια στέρεη στέγη στους στίχους του Πυθαγόρα Παπασταματίου. Οι έρωτες, η φτώχια, οι αγώνες, η απογοήτευση αποτυπώθηκαν καθαρά, απλά και μελωδικά κι έγιναν τραγούδια που μέχρι σήμερα κρατούν καλή συντροφιά.
 
Πυθαγόρας - Καζαντζίδης
 "Συναισθηματικός, ανιδιοτελής, καθαρός φίλος. Μεγάλο το μέγεθος του καλλιτέχνη και του ανθρώπου." Στέλιος Καζαντζίδης


    Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο, όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Σμύρνη, όπου και είχαν γνωριστεί λίγο πριν την καταστροφή.

    Από μαθητής συνήθιζε να υπογράφει μόνο με το μικρό του όνομα. Το 1948 έπαιξε τον πρώτο του ρόλο, υποδύθηκε τον Παπαφλέσσα σε μια σχολική παράσταση και καταχειροκροτήθηκε.
   Στη γερμανική κατοχή οι γονείς του κρύφτηκαν για να αποφύγουν τη σύλληψη, εκείνος κι ο αδελφός του κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ.
 
    
   Το 1948 τελείωσε το γυμνάσιο και πήγε στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (με καθηγητή το Δημήτρη Ροντήρη), απ' όπου αποφοίτησε με άριστα κι άρχισε να παίζει στο θέατρο και να γράφει στίχους.

 
 
  Το 1954 έγραψε το πρώτου τραγούδι, "Ξαναβλέπω το αμαξάκι": "Μπορεί ο χρόνος ό,τι μείνει να γκρεμίσει και να μας ρίξει τη λευκή του πινελιά, μα δεν μπορεί ένα παράθυρο να κλείσει, που, όταν ανοίγει, ξαναζούμε τα παλιά." τραγουδούσε η Μαίρη Λω σε μουσική του Νίκι Γιάκοβλεφ.
 
 
    Από το 1958 στράφηκε στη συγγραφή στίχων, επιθεωρήσεων και σεναρίων για ταινίες, στις οποίες έπαιζε κι έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ("Κάθε λιμάνι και καημός", "Οι καταφρονεμένοι", "Δεν πουλάω την καρδιά μου", "Η ώρα της δικαοσύνης")."Είναι η ζωή μια θάλασσα και εμείς καπεταναίοι.
Και είναι στ' αλήθεια τυχεροί όσοι πεθαίνουν νέοι.
Κάθε λιμάνι και καημός,
κάθε καημός και δάκρυ
και είναι η ζωή του καθενός
θάλασσα δίχως άκρη."

 
   Ο Πυθαγόρας πέθανε το Νοέμβρη του 1979, 49 χρονών, αφήνοντας δεκάδες τραγούδια, κάποια μελοποιήθηκαν μετά το θάνατό του από το Χρήστο Νικολόπουλο: "Απ' την Άνω Τούμπα", "Και μας έλεγε το κύμα", "Και φούμα-φούμα"."Όμως αδίσταχτος φονιάς είναι ο καιρός κι όλα τα σκόρπισε στο πέρασμά του εμπρός. Κι έμεινε ο έρωτας στα χείλη μας πικρός, σαν πικροδάφνη πια κι αυτός"
Πουλόπουλος - Πυθαγόρας

   Ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμήνευσε αρκετά τραγούδια του Πυθαγόρα: "Αγάπα με", Μάνα, γυναίκα, Παναγιά", "Πάμε για ύπνο, Κατερίνα" (το οποίο θεωρήθηκε αντιστασιακό από τη χούντα!), "Το δάκρυ μας σταλιά-σταλιά" και άλλα.
Πυθαγόρας - Κατσαρός


   

   Ο Πυθαγόρας συνεργάστηκε με πολλούς, συνθέτες και τραγουδιστές.
Μια μακροχρόνια συνεργασία του ήταν αυτή με το Γιώργο Κατσαρό.

   Πολλές οι επιτυχίες του, χαρακτηριστικοί του έργου του οι δυο ολοκληρωμένοι δίσκοι:
απονομή χρυσού δίσκου για τη "Μικρά Ασία"
                
50 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή ο Απόστολος Καλδάρας μελοποίησε, ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου τραγούδησαν στίχους του που περιέγραφαν το δράμα των προσφύγων.

Καζαντζίδης - Πυθαγόρας
 
"Υπάρχω" 1975
Ο δίσκος αυτός σφράγισε την πρώτη δισκογραφική πορεία του Καζαντζίδη.αφιέρωμα στον Πυθαγόρα με παρουσιαστή το Ναυίδ Ναχμία.
Άνθρωποι που συνεργάστηκαν και που τον έζησαν από κοντά μιλούν για τη ζωή και το έργο του.
Τραγούδια του ερμηνεύουν ο Γιώργος Παρασκευόπουλος και η Μαρία Σουλτάτου.
αφιέρωμα στο στιχουργό με παρουσιαστή το Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο μιλούν για τον Πυθαγόρα.
Τραγούδια του ερμηνεύει ο Γιάννης Βαρδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...